Julkaistu

Jouko Vanhaselle Viron kulttuurirahaston kirjallisuuden palkinto parhaasta virolaisen teoksen käännöksestä

Viron äidinkielen päivänä sunnuntaina 14.3. jaettiin Viron kulttuurirahaston kirjallisuuden vuosipalkinnot. Parhaan virolaisen kirjallisuuden käännöksen palkinto myönnettiin Jouko Vanhaselle Jaan Krossin romaanin Taivaankivi sekä runokokoelman Maailman löytäminen suomentamisesta. Paljon onnea!

Vanhanen on tunnettu Jaan Krossin kääntäjä ja on myös tehnyt kaikki Indrek Harglan Melchior-kirjasarjan käännökset suomeksi. Verkkopuodin hakua käyttämällä saamme nähdä, että Jouko Vanhanen on monipuolinen ja virosta aktiivisesti käännöksiä tehnyt suomentaja. Tässä muutamia Vanhasen kääntämiä teoksia ja kirjasarjoja puodista.

Jaan Krossin upeat teokset

Vanhasen sai Viron kulttuurirahaston palkinnon nimenomaisesti Jaan Krossin teosten käännöksistä Taivaankivi (2020, Tuglas-seura) ja Maailman löytäminen (2020, Tallinna-kustannus). Vanhaselle annettiin myöskin kirjallisuuden valtionpalkinto vuonna 2004 hänen ja kääntäjä Kaisu Lahikaisen yhteistyöstä Krossin avainteos Uppiniskaisuuden kronikka suomennoksessa. Verkkopuodista löytyy vielä Krossin muistelmateos Rakkaat kanssavaeltajat II (2010, WSOY) ja novellikokoelma Kleion silmien alla (2012, Moreeni).

Apteekkari Melchior -kirjasarja

Indrek Harglan Apteekkari Melchior -sarja sijoittuu 1400-luvun Tallinnaan. Vielä rakenteilla olevan kaupungin siluettia hallitsee Toompean linnoitus. Saksalainen ritarikunta on juuri karkottanut ryöstelevät vitaaliveljet Itämereltä, ja kasvavassa kaupungissa vilisee kauppiaita, sotilaita, kirkonrakentajia, dominikaanimunkkeja ja maallikkoveljiä, raatimiehiä ja maankiertäjiä. Näin kuvaillaan ensimmäisen Apteekkari Melchior -kirjasarjan teoksen alkuvaiheita. Sarjasta on ilmestynyt suomeksi Vanhasen kääntämänä seitsemän teosta, joista uusin on Apteekkari Melchior ja Pilatuksen evankeliumi (2021, Into, suom. Jouko Vanhanen).

Tutustu Melchioreihin tästä!

Muita käännöksiä

Verkkopuodista löytyy Vanhasen kääntämänä lisäksi mm. Ilmar Taskan kehuttu Pobeda 1964 (2017, WSOY), Voldemar Veedamin ja Carl B. Wallin hurja pakomatka Purjehdus vapauteen. Virolaisten uskomaton merimatka yli Atlantin (2017, Arktinen Banaani), Eero Epnerin Kondrad Mägi -teos (2018, OÜ Sperare), joka julkaistiin suomeksi taiteilijan 140-vuotisjuhlavuotena sekä ruokakirjat Jauhamalla paras. Pienistä pyöryköistä muhkeisiin murekkeisiin (2014, Moreeni) ja Herkkuja perunasta (2014, Moreeni).