Julkaistu

Armaani, Viro!

Terhi Pääskylä-Malmström:

Minu Tallinn – Kalevitüdruku kroonika

Petrone Print 2016, 296 s.

Toimittaja ja kääntäjä Terhi Pääskylä-Malmström kirjoitti kirjan Tallinnasta – virolaisille ja viroksi. Minu Tallinn – Kalevitüdruku kroonika (Minun Tallinnani – Kalevitytön kronikka) on kuvaus siitä, miltä Tallinna näytti, kun Viroon rakastunut Terhi lähti kaupunkiin töihin. Lukijan kanssa jaetuille, tarkkanäköisille ja henkilökohtaisille, välillä hersyvän hauskoille ja toisaalta surullisen syvällisille kokemuksille pitää nostaa hattua. Omakohtaiset tarinat Viron kamaralla koetusta luovat elävän kuvan siitä, millaisiin kulttuuri- ja yhteiskuntaeroihin topakka suomalaistyttö naapurimaassa saattaa – tai saattoi – törmätä.

Kirja antaa palaa: mm. rasistit, sähköasentajat ja sukupuoliroolitettu yhteiskunta saavat Terhin käsittelyssä huutia. Kritiikistä huolimatta ihastus Viroon ja virolaisiin ilmiöihin on aitoa. Terhi on onnistunut kirjoittamaan kirjansa mehukkaaksi tarinaksi, kirjassa on jopa ripaus keltaisen lehdistön tyyliä – eikä suotta, kirjailija on ammentanut tyylitajuunsa Tallinnan vuosinaan myös juorulehti Kroonikan kansien välistä. Kääntäjänä en voi muuta kuin ihailla, sillä jo omalla äidinkielellä tietynlaisen yhtenäisen kirjoitustyylin tavoittelu on vaikeaa, saati sitten vieraalla kielellä.

Luulenpa, että oman sukupolveni Virossa majailleet edustajat saattavat tunnistaa Terhin kirjasta tuttuja ilmiöitä, tapahtumia ja ihmisiä. Välillä kirjassa joudutaan myös kummallisiin tilanteisiin – asetutaan asumaan rikollisliigan vanhaan asuntoon tai päädytään valokuvaamaan ravitsemuslaitosten saniteettitiloja. Yleensä kuitenkin kiperistäkin tilanteista selvitään, koska wannabe-virolainen selviää siinä missä aidot virolaisetkin: kui kuidagi enam ei saa, siis kuidagi ikka saab (eli jos asiat eivät ensin ota luonnistuakseen, niin kyllä ne lopulta kuitenkin järjestyvät, niin tai näin). Mehukkaan kuvailun ohella kirjassa kuitenkin myös analysoidaan tarkkanäköisesti virolaisen ja suomalaisen yhteiskunnan eroja. Kirja on kiinnostavaa luettavaa viron kielen taitoisille, Tallinnaan matkaaville, siellä asuville tai siitä pitäville.

– Jenni Kavén, viro.nyt 3-2016

Terhi Pääskylä-Malmström: Minu Tallinn. Kalevitüdruku kroonika