Kirjasyksyn alennukset puodissa!

Syksyn kirjasyksyn tarjoukset löydät tältä sivulta! Kaikki tarjoukset ovat voimassa 7.12. saakka!

Valdur Mikita – Kantarellin kuuntelun taito

Sammakko 2018, 190 s. suom. Anniina Ljokkoi

Valdur Mikita pohtii suomalais-ugrilaista kansanluonnetta ja pohjoisten kansojen suhdetta luontoon sekä henkisiä piirteitä, jotka erottavat suomalais-ugrilaiset muista eurooppalaisista. Biologina ja semiootikkona hän yhdistelee avartavasti luonnon, kielen ja ihmisenä olemisen ilmiöitä. Mikita kirjoittaa myös suomalais-ugrilaisten kansojen introvertista ja masennukseen taipuvaisesta mielenlaadusta sekä pohjoisten kansojen taipumuksesta synestesiaan ja erityisherkkyyteen. Hän rohkaisee meitä olemaan sellaisia kuin me sisimmässämme olemme! Kaikkien ei tarvitse solahtaa kuin kala veteen small talk -kulttuuriin. On ihan hyväksyttävää kaivata yksinäisyyttä ja luonnonrauhaa ihmisvilinän vastapainoksi.

Katso Valdur Mikitan ja toimittaja-kirjailija Urmas Vadin keskustelu Uksest ja aknast – virolaisen kirjallisuuden virtuaalifestivaalilla.

Hinta 20 € (norm. 25 €). Osta tästä!


Antto Terraksen Viro-aiheiset teokset

Into Kustannus 2020, 250 s.

Helsinki-Tallinn Express. ”Totuus” suomalaisista ja virolaisista (WSOY 2018, 227 s.)
Tallinnan Tappajat – Viron veriset vuodet (Into Kustannus 2019, 240 s.)
Viro (Sensuroimaton) (Into Kustannus 2020, 250 s.)


Helsinki-Tallinn Expressissä Terras laittaa Suomen ja suomalaisuuden koomikon suurennuslasin alle – unohtamatta myöskään synnyinmaataan Viroa. Teosta lukiessa tulee miettineeksi, onko virolaisuus kenties yhdistelmä savolaista sanailutaitoa ja pohjanmaalaisten pelkäämätöntä suorasanaisuutta

Tallinnan tappajat -teoksessaan Terras johdattelee meidät juuri itsenäistyneen Viron kriminaaleihin kulisseihin. Levotonta aikakautta kesti yli 20 vuotta. Vielä tänäänkin selvitellään silloin tehtyjä laittomuuksia, ja etsitään kadonneiksi jääneitä miehiä ja Mersuja.

Viron valtiollinen matkailutoimisto Visit Estonia teki keväällä 2019 juuri sen ratkaisevan virheen, että luovutti maansa yleisavaimen Antolle. Suomalaismatkailijat olivat yllättäen kadonneet kuin timantit Tillanderilta, joten kadonneiden jäljille oli laitettava paras mahdollinen tutkija. Ja etsivä teki työtä pyydettyä: hän kolusi Viroa kuukausien ajan ja koetti kasata nähdyn ja koetun pohjalta turisteja miellyttävän mainospaketin. Lopputulos, Viro (Sensuroimaton) ei ole ehkä aivan odotetun kaltainen.

Katso Antto Terraksen, Tapio Mäkeläisen ja toimittaja Rain Koolin keskustelu Uksest ja aknast – virolaisen kirjallisuuden virtuaalifestivaalilla

Helsinki-Tallinn Express. Hinta 10 € (norm. 15 €). Osta tästä!
Tallinnan Tappajat. Hinta 10 € (norm. 20 €). Osta tästä!
Viro (Sensuroimaton). Hinta 15 € (norm. 20 €). Osta tästä!


Tapio Mäkeläisen -kirjasarjat!

Tapion matkassa -kirjasarjassa ollaan seikkailtu vuosien saatossa mm. Mulgimaalla ja Viljandissa, Haapsalun seudulla, Keski-Virossa, Narvassa ja Koillis-Virossa sekä Tallinnassa. Nyt kaikki Tapion matkassa -kirjasarjan teokset voi saada 10 € kappalehintaan!

Tapio Mäkeläinen on kirjoittanut myös kattavasti Tallinnasta. Uutuusteokset Tallinnan esikaupunkialueet, Tallinnan vanhakaupunki ja Tallinnan keskikaupunki esittelevät Tallinnaa matkailijoille uusin silmin. Nyt tarjouksena kaikki kolme kirjaa hintaan 50 €! (norm. 20 € kpl).

Katso Antto Terraksen, Tapio Mäkeläisen ja toimittaja Rain Koolin keskustelu Uksest ja aknast – virolaisen kirjallisuuden virtuaalifestivaalilla.

Tapion matkassa- kirjasarjan teokset 10 € kpl (norm. 20 € kpl). Osta tästä!

Tapio Mäkeläisen Tallinnan esikaupunkialueet, Tallinnan Vanhakaupunki ja Tallinnan keskikaupunki yhteishintaan 50 € (norm. 20 € kpl). Osta paketti tästä!


Mika Keränen – Salaperäinen kukkavoro

Lector Kustannus 2020, 144 s., suom. Kaisu Lahikainen

Soppalinnassa touhuaa outo kukkavaras juuri, kun Suomen presidentti ja hänen tyttärensä ovat tulossa sauvakävelemään Emajoen rantaan. Nokkelat lapset järjestävät varkaalle pyydyksen, jonka tämä nielaisee koukkuineen päivineen. Suomalais-tarttolaisen kirjailijan Mika Keräsen lastendekkari on vauhdikasta ja lämminhenkistä luettavaa niin pienille kuin suurille. Lastenkirja Salaperäinen kukkavoro kuuluu salaseura Divarin kymmenen kirjan sarjaan. Sarjasta ovat aiemmin ilmestyneet suomeksi kirjat Oranssi polkupyörä ja Hopeinen aarrearkku.

Lue Jenni Kavénin kirjasyksy-suositus tästä!

Tutustu muihin Mika Keräsen teoksiin tästä!

Hinta 15 € (norm. 20 €). Osta tästä!


Kai Aareleid – Korttitalo

Schildts & Söderströms 2018, 350 s., suom. Outi Hytönen

Sodanjälkeisessä Tartossa yksinäistä tyttöä ympäröivät menneen elämän rauniot, vanhempiensa arvoitukselliset keskustelut, selittämätön pelko ja salaisuudet. Tyttö kokee sivusta sekä yhteiskunnalliset että henkilökohtaiset mullistukset Stalinin kuolemasta äitinsä ja isänsä avioliiton hajoamiseen. Korttitalo on intiimi kuvaus Viron sodanjälkeisestä todellisuudesta ja samalla tarkasti kerrottu, kiehtova perhedraama, jossa pienen perheen kohtalo rinnastuu pienen kansan kohtaloon neuvostovallan alla.

Lue Anne Ala-Honkolan kirjasyksy-suositus!

Hinta 15 € (norm. 20 €). Osta tästä!


Eeva Park – Viimeisellä rajalla

Into Kustannus 2019, 280 s., suom. Sanna Immanen

Viimeisellä rajalla on voimakas ja mieleenpainuva romaani nuoresta naisesta nykypäivän Virossa. Eletään uuden itsenäisyyden aikaa neuvostoajan jälkeen, ja myös Tiiu palaa halusta ottaa elämän omiin käsiinsä. Eeva Park kerii tarinaa auki psykologisen trillerin keinoin ja rakentaa sitä harkituin välähdyksin. Muistojen ja takaumien avulla hän kuljettaa lukijan Tiiun lapsuuteen ja nuoruuteen neuvostovallan aikana. Sen rinnalla näyttäytyy yhtä räikeässä valossa nyky-Viro yhteis­kunnallisine epäkohtineen.

Lue Anja Salokanteleen kirjasyksy-suositus!

Hinta 15 € (norm. 20 €). Osta tästä!


Aleks Lepajõe – Pako länteen. Tillanderin jalokiviryöstäjien tarina

Docendo 2019, 368 s., suom. Sanna Immanen

Pako on tositapahtumiin perustuva kertomus nuorten virolaisloikkareiden seikkailusta lännessä ja Tillanderin suuresta jalokiviryöstöstä.

Vuonna 1984 Neuvostoliitto käy sotaa Afganistania vastaan. Baltian maiden asevelvollisia uhkaa sotaan lähtö. Aleks Lepajõe asuu Neuvostoliiton läntisimmässä kolkassa ja välttelee kutsuntoja. Yhdessä kolmen ikätoverinsa kanssa hän kehittelee suunnitelman ja toteuttaa sen, mistä miljoonat neuvostokansalaiset haaveilevat, mitä tuhannet vakavasti harkitsevat ja sadat yrittävät, mutta missä vain harvat onnistuvat – he pakenevat kumiveneellä länteen, Suomen kautta Ruotsiin. Perillä nuorukaiset huomaavat, että elämä lännessä ei ole sitä mitä he kuvittelivat.

Lue Antto Terraksen kirjasyksy-suositus tästä!

Hinta 10 € (norm. 20 €). Osta tästä!


Kätlin ja Hanneleele Kaldmaa – Kaksi armastuslugu & Kaksi rakkaustarinaa

Kaks armastuslugu (Petrone Print 2017, 272 s.)
Kaksi rakkaustarinaa (Aviador 2020, 302 s., suom. Outi Hytönen)

Omaelämäkerrallinen romaani Kaksi rakkaustarinaa kertoo kahdesta erilaisesta äidin ja tyttären suhteesta. Kirjassa vuorottelevat Kätlin Kaldmaan ja hänen äitinsä suhteesta kertova, 1970-luvun Viron maaseutukylään sijoittuva tarina sekä Kätlinin ja hänen tyttärensä Hanneleele Kaldmaan vaellusretkestä Pohjois-Espanjassa kertovat päiväkirjamerkinnät.

Verkkopuodista löydät myös alkuperäisteoksen, 2017 Virossa julkaistun Kaks armustuslugu -kirjan.

Katso Kätlin ja Hanneleele Kaldmaan keskustelu kirjan suomentajan Outi Hytösen kanssa Uksest ja aknast – virolaisen kirjallisuuden virtuaalifestivaalilla.

Kaks armastuslugu 10 € (norm. 15 €). Osta tästä!
Kaksi rakkaustarinaa 20 € (norm 25 €). Osta tästä!


Tõnu Õnnepalu: Lopetuksen enkeli, Paratiisi ja Mitta

Paratiisi (Kirjokansi 2017, 253 s., suom. Jouko Väisänen)
Mitta (Kustannusliike Parkko, 2019, 90 s., suom. Katja Meriluoto)
Lopetuksen enkeli (Kirjokansi 2020, 195 s. suom. Jouko Väisänen)

Paratiisi on pieni, viisas, meditatiivinen, jopa raamatullinen kirja Hiidenmaan Ristnan niemellä olevan pienen kyläyhteisön elämästä. Erityisesti se on kertomus parinkymmenen vuoden ajanjaksosta, suurten muutosten vuosista, jolloin tuli vapaus – vai tuliko? Paratiisi (ilm. viroksi 2009) on Õnnepalun rakastetuimpia kirjoja, josta Virossa on ilmestynyt useita painoksia. Siitä on muodostunut monelle lähes kulttikirjan kaltainen teos, johon on mukava palata ja joka ei menetä merkitystään kirjallisten sesonkien kiivaasti vaihtuessa. Romaanistaan Paratiisi Õnnepalulle myönnettiin A.H. Tammsaaren kirjallisuuspalkinto vuonna 2010.

Katja Meriluodon suomentama runokokoelma Mitta (Mõõt, 1996) on kirja rakkaudesta, seksuaalisuudesta, syyllisyydestä ja siitä vapautumisesta. Se linkittyy saumattomasti länsimaisen kulttuurin peruspilareihin. Teos tuo mieleen Walt Whitmanin runon Laulu itsestäni teoksessa Leaves of grass. Kristinusko, antiikin kulttuuri, Jung, kvanttifysiikka – kaikilla näillä on roolinsa runoelmassa.

Päiväkirjanomaisesti ja usein tajunnanvirtana etenevä Lopetuksen enkeli (alaotsikoltaan Muistiinmerkintöjä syyssaarelta) käsittelee suuria teemoja: mennyttä aikaa, tätä päivää ja tulevaisuutta, ihmisen osaa, ihmisen ääntä tässä olevaisuudessa, yksinäisyyttä, masennusta, uskonnon olemusta, rakkautta, kuolemaa… Mutta varsinkin taidetta ja sen merkitystä, erityisesti teatteria ja kirjallisuutta. Ja kaiken sitoo yhteen alati muuttuva ja erityisen kauniisti kuvattu Vilsandin luonto, Jumalan teatteri, joka tarjoaa näytöksen, vaikka katsojia olisi vain yksi ainoa.

Voit ostaa kirjat erikseen tästä valitsemalla itseäsi kiinnostavan teoksen.

Tarjouksena myymme nyt harvinaislaatuisen kolmen Õnnepalun teoksen paketin hintaan 55 € (norm. 65 €). Osta paketti tästä!

Huom! Paketteja saatavilla rajoitettu erä!


Seppo Zetterbergin Viron historiaa käsittelevät teokset

Kaksoisvaltion haaveilija. Konstantin Päts ja Suomi (Docendo 2020, 315 s.)

Konstantin Päts (1874-1956) oli Viron ”ensimmäisen tasavallan” johtavista valtiomiehistä eniten kiinnostunut Suomesta. Hän oli useaan otteeseen pääministeri ja riigivanem sekä lopuksi maansa ensimmäinen tasavallan presidentti 1938-1940. Päts saapui Suomen suuriruhtinaskuntaan poliittisena pakolaisena syksyllä 1906. Runsaan kahden vuoden oleskelun aikana Suomesta muodostui hänelle ihannemaa, esikuva Virolle. Kaksoisvaltion haaveilija avaa näitä tapahtumaketjuja ja Pätsin unelmaa kaksoisvaltiosta.

Perehdy myös 2018 ilmestyneeseen Viro ja Suomi 1917-1920 -teokseen!

Kaksoisvaltion haaveilija. Hinta 22 € (norm. 25 €). Osta tästä!


Ville Hytösen Viro-teoksia

Jumalankoirat (Sammakko 2017, 258 s.)
Eesti on My Mind (Sammakko 2018, 344 s.)
Pieni suuri virolainen vitsikirja (Savukeidas 2018, 112 s.)

Jumalankoirat on Ville Hytösen (s. 1982) esikoisromaani. Historiallinen romaani vieraanpelosta, muukalaisuudesta ja historiattomuudesta. Turun kuninkaallisen Akatemian opiskelijan, piruparka Matias Homelinin muistiinpanemana teos myötäelää Thies-nimisen miehen loppuvuodet Viron Läänemaalla, Lihulassa sen jälkeen kun tämä tuomittiin vuonna 1684 ihmissudeksi Riian hovioikeudessa. Thies eli suomalaisen noidan, Aaprami Pöyrysen kanssa noituutta harrastaen ja rakkautta toteuttaen, eikä malttanut olla sekaantumatta paikallisen papin tyttäreenkään.

Eteläinen naapurimme Viro on kokenut huiman rakenteellisen ja kulttuurisen muutoksen. Eesti on My Mind kuvaa viisi vuotta Tallinnassa asuneen suomalaisen kirjailijan silmin uutta kotimaata, sen asukkaita ja kaupunkeja, kulinarismia ja kulttuuria.

Pieni suuri virolainen vitsikirja on tallinnansuomalaisen Ville Hytösen kokoama kasku- ja naljailuteos rakkaille naapureilleen, virolaisille ja vironvenäläisille. Siinä kyytiä saavat Neuvosto-Eestin johtajat, suomalaiset, latvialaiset, paidelaiset, koplilaiset, saarelaiset, Silver-niminen mies, Juku eli Pikku-Kalle ja moni virolainen ja vironvenäläinen.

Jumalankoirat. Hinta 10 € (norm. 25 €). Osta tästä!
Eesti on My Mind. Hinta 15 € (norm. 20 €). Osta tästä!
Pieni suuri virolainen vitsikirja. Hinta 10 € (norm. 15 €). Osta tästä!Jaan Kross – Maailman löytäminen

Tallinna-kustannus 2020, 40 s., suom. Jouko Vanhanen

Virolaisen kirjailijan ja runoilijan Jaan Krossin syntymän 100-vuotisjuhlallisuuksia vietettiin helmikuussa 2020. Juhlavuoden kunniaksi Virossa ja Suomessa julkaistiin runoteos Maailma avastamineMaailman löytäminen. Runot ovat vuosilta 1963 ja 1964. Ne on suomentanut Krossin kääntäjänä tunnettu Jouko Vanhanen.

Tutustu muihin Jaan Kross-teoksiin tästä!

Maailman löytäminen. Hinta 10 € (norm. 15 €). Osta tästä!