Ale!

Tapio Mäkeläinen: Tallinnan Vanhakaupunki

15.00 

Arktinen Banaani 2019, 352 s.

Osastot: , Avainsanat tuotteelle ,

Kuvaus

Harva helsinkiläinen tietää, miksi Helsinki on olemassa. Oikea vastaus kysymykseen on Tallinna. Helsingin kaupunki perustettiin kuningas Kustaa Vaasan ja Ruotsin kruunun toimesta 1550 nimenomaan kilpailemaan hyvin menestyvän kauppa- ja satamakaupungin Tallinnan kanssa. Uuden kaupungin sijaintipaikkahan valittiin Tallinnan mukaan, siksi Helsinki ja Tallinna ovat aivan vastakkain kumpikin omalla puolellaan Suomenlahtea.

Muinais-Tallinnan täytyi jo vuonna 1219 olla hyvin merkittävä keskus, koska sitä lähdettiin valloittamaan kaukaa Tanskasta kuninkaan, arkkipiispan, suuren sotajoukon ja satojen laivojen kanssa. Ja samaan aikaan nykyisen Helsingin alueella asui vain muutamia kalastajaperheitä! Jo 1264 Tallinna otettiin mukaan sen ajan Euroopan unioniin eli Hansaliittoon ja Tallinnan rooli yhtenä Hansan idänkaupan kaikkien tärkeimmistä keskuksista jatkui vuosisatojen ajan. Jo 1200-luvulla Tallinnassa oli ilmeisesti useampiakin kirkkoja, ja 1300–1500-luvuilla sinne nousi useita komeita kivikirkkoja, kaksi suurta luostaria, komea raatihuone, eri kiltojen talot ja näyttäviä kauppiassukujen asuintaloja. Ja vuonna 1524 eli 26 vuotta ennen kuin Helsinki perustettiin, ympäröi Hansaliiton jäsenkaupunkia lähes 2,5 km pitkä kaupunginmuuri. Kun lasketaan mukaan Toompean ja sataman tornit, oli kaupungin turvana yhteensä 66 kivitornia.

Ja mikä matkailijan näkökulmasta parasta: kaikki Tallinnan historian kerrokset 1200-luvulta aina 2000-luvulle saakka ovat helposti suomalaisen matkailijan nähtävissä. Tarvitaan vain parin tunnin laivamatka ja mukaan Tallinnan Vanhankaupungin matkaopas!

Tallinnan Vanhakaupunki -teoksessa on 175 upeaa värikuvaa, kahdeksan tarkkaa karttaa, hyvät hakemistot ja linkkiluettelot. Ja 212 kiinnostavaa nähtävyyttä!