Ale!

Tõnu Õnnepalu: Paratiisi, Mitta ja Lopetuksen enkeli

55.00 

Paratiisi (Kirjokansi 2017, 253 s., suom. Jouko Väisänen)
Mitta (Kustannusliike Parkko, 2019, 90 s., suom. Katja Meriluoto)
Lopetuksen enkeli (Kirjokansi 2020, 195 s. suom. Jouko Väisänen)

Osastot: , Avainsanat tuotteelle ,

Kuvaus

Paratiisi on pieni, viisas, meditatiivinen, jopa raamatullinen kirja Hiidenmaan Ristnan niemellä olevan pienen kyläyhteisön elämästä. Erityisesti se on kertomus parinkymmenen vuoden ajanjaksosta, suurten muutosten vuosista, jolloin tuli vapaus – vai tuliko? Paratiisi (ilm. viroksi 2009) on Õnnepalun rakastetuimpia kirjoja, josta Virossa on ilmestynyt useita painoksia. Siitä on muodostunut monelle lähes kulttikirjan kaltainen teos, johon on mukava palata ja joka ei menetä merkitystään kirjallisten sesonkien kiivaasti vaihtuessa. Romaanistaan Paratiisi Õnnepalulle myönnettiin A.H. Tammsaaren kirjallisuuspalkinto vuonna 2010.

Katja Meriluodon suomentama runokokoelma Mitta (Mõõt, 1996) on kirja rakkaudesta, seksuaalisuudesta, syyllisyydestä ja siitä vapautumisesta. Se linkittyy saumattomasti länsimaisen kulttuurin peruspilareihin. Teos tuo mieleen Walt Whitmanin runon Laulu itsestäni teoksessa Leaves of grass. Kristinusko, antiikin kulttuuri, Jung, kvanttifysiikka – kaikilla näillä on roolinsa runoelmassa.

Päiväkirjanomaisesti ja usein tajunnanvirtana etenevä Lopetuksen enkeli (alaotsikoltaan Muistiinmerkintöjä syyssaarelta) käsittelee suuria teemoja: mennyttä aikaa, tätä päivää ja tulevaisuutta, ihmisen osaa, ihmisen ääntä tässä olevaisuudessa, yksinäisyyttä, masennusta, uskonnon olemusta, rakkautta, kuolemaa… Mutta varsinkin taidetta ja sen merkitystä, erityisesti teatteria ja kirjallisuutta. Ja kaiken sitoo yhteen alati muuttuva ja erityisen kauniisti kuvattu Vilsandin luonto, Jumalan teatteri, joka tarjoaa näytöksen, vaikka katsojia olisi vain yksi ainoa.

Kolmen kirjan pakettia myydään osana SVYL-verkkopuodin kirjasyksy-kampanjaa. HUOM! Paketteja tarjolla rajoitettu erä!