Julkaistu

Ikitie – Virossa kuvattu, suomalainen elokuva

AJ Annila:

Ikitie

Matila Röhr Productions, elokuva

Ikitie-elokuva pohjautuu Antti Tuurin samannimiseen kirjaan ja se on yhteistyöproduktio Suomen, Ruotsin ja Viron välillä. Pääosissa on tunnettuja näyttelijöitä, esimerkiksi Tommi Korpela ja Sidse Babett Knudsen. Elokuva on osa Suomi 100 -ohjelmaa.

Elokuvan tuottaja Ilkka Matilan mukaan tämä elokuva oli tärkeää saada yleisön nähtäväksi. ”Emme saa unohtaa niitä tapahtumia ja heitä, jotka ovat kuolleet”, Matila toteaa. Tmä oli yksi syy, miksi Matila halusi osallistua elokuvatuotantoon.

Alussa elokuva oli tarkoitus kuvata Venäjällä, mutta myöhemmin kävi ilmi, että siellä infrastruktuuri on huono. Tämän vuoksi koko elokuva on kuvattu Virossa.

Ikitie perustuu tositapahtumiin. Elokuva alkaa, kun päähenkilö Jussi Ketola viedään pois perheensä kodista ja hänelle annetaan uusi identiteetti. Ketola viedään asumaan pieneen kylään, jossa asuu amerikkalaisia ja joka on hyvin yhteisöllinen. Viranomaiset pakottavat Ketolan aloittamaan uuden elämän ja kieltävät häntä menemästä takaisin kotimaahansa. Lopulta Jussi Ketola alistuu tilanteeseen ja näkee, kuinka mahdotonta on palata kotimaahan. Ketola löytää uuden vaimonkin. Mutta vasta sitten alkavat kauheat tapahtumat.

Elokuvan päähenkilö Jussi Ketola kulkee tapahtumien läpi valitsematta kertaakaan puoltaan. Häntä yritetään vetää puoleen jos toiseen, mutta silti hän pysyy uskollisena itselleen, huolimatta siitä, että hän totteleekin viranomaisten komentoja. Ketola tekee sen vain siksi, että pysyisi hengissä ja voisi palata kotiin.

Jännittävä ja samalla opettavainen elokuva.

– Helen Pohl

Elokuva tulee myöhemmin myyntiin dvd:llä SVYL-Verkkopuotiin.