Valdur Mikita: Lingvistinen metsä

20.00 

Sammakko Kustannus 2021, 334 s.

suom. Anniina Ljokkoi

Osastot: , , Avainsana tuotteelle

Kuvaus

Miten siluurikauden maakerrostumat liittyvät itämerensuomalaiseen pakanauskoon? Miksi Kalevala tuntuu suomalaisesta omalta ja Kalevipoeg virolaisesta vieraalta? Herättikö uraanimalmi Viron laulavan vallankumouksen?

Semiootikko ja biologi Valdur Mikitan Lingvistinen metsä pureutuu virolaisen ja itämerensuomalaisen kulttuurin historiaan aina mannerlaattojen liikkeistä alkaen. Mikitan tekstit risteilevät eri aikakausissa, maan pinnanmuodostumissa ja metsätyypeissä. Hänellä on kyky nähdä yhteyksiä nykyajan kulttuuri-ilmiöiden, maantieteellisten sijaintien sekä myyttien ja historian välillä. Raikkaan tulkinnan saavat niin esihistoriallisen ajan tapahtumat, kylmä sota kuin kesämökkikulttuuri.

Lingvistinen metsä on omalaatuinen ja yllättävä luonnon ja pienten kansojen puolustuspuhe. Anniina Ljokkoin kääntämän teoksen alussa on Mikitan tervehdys suomalaisille lukijoille. Itämerensuomalaisilla on edellytykset selviytyä ekokatastrofista, koska meillä on jäljellä kivikautisen keräilijän elämäntavan piirteitä metsissä kulkiessamme, kiitos synestesian, saunan ja sienikorin.