Ale!

Tõnu Õnnepalu: Mitta

10.00 

Kustannusliike Parkko, 90 s.

suom. Katja Meriluoto

Osasto: Avainsanat tuotteelle , ,

Kuvaus

Tõnu Õnnepalu on yksi tunnetuimmista virolaisista nykykirjailijoista. Hän on julkaissut teoksiaan myös salanimillä Emil Tode ja Anton Nigov. Aiemmin häneltä on ilmestynyt suomeksi romaanit Enkelten siemen (1994, suom. Juhani Salokannel), Joonatanin tarina (1998, suom. Juhani Salokannel), Paratiisi (2017, suom. Jouko Väisänen) ja runovalikoima Kirje maalta (2011, suom. Raija Hämäläinen).

Tuore, Katja Meriluodon suomentama runokokoelma Mitta (Mõõt, 1996) on kirja rakkaudesta, seksuaalisuudesta, syyllisyydestä ja siitä vapautumisesta. Se linkittyy saumattomasti länsimaisen kulttuurin peruspilareihin. Teos tuo mieleen Walt Whitmanin runon Laulu itsestäni teoksessa Leaves of grass. Kristinusko, antiikin kulttuuri, Jung, kvanttifysiikka – kaikilla näillä on roolinsa runoelmassa. Mystiikka, jonka hämärään paisteeseen koko teos kietoutuu, ei käy lukijalle ylivoimaiseksi, sillä kirjoittaja palaa aina kielellisten ja käsitteellisten vyörytysten jälkeen konkreettiseen, arkeen, tähän ja nyt: pihalle katajapensaan varjoon lukemaan kirjaa tai ullakkokerroksen suunnitelmaa luonnostelemaan.

Runokokoelmassa on myös virolaisen kirjallisuudentutkija Mart Velskerin kirjoittama esipuhe, jossa valotetaan Tõnu Õnnepalun tuotantoa.