Mart Kivastik: Barbarus

25.00 

Atrain & Nord 2023, 178 s.

suom. Anna Kyrö

Osastot: , Avainsanat tuotteelle , ,

Kuvaus

”Kuka haluaisi olla Vares? Musta raakkuva lintu. Johannes Vares oli turhamainen mies, jonka suurin onnettomuus oli hänen nimensä. Barbarus kuulosti paljon uljaammalta, oli erilainen ja jäi mieleen. Jo nuori Johannes halusi olla Barbarus, joku, joka ei ole tavallinen, joka on erilainen, joka on valinnut itselleen toisenlaisen elämän. Hän lähti yliopistoon Kiovaan, ei Tarttoon kuten kaikki muut…”

Barbaruksen nimihenkilö Johannes Vares-Barbarus (1889-1946) oli lääkäri ja runoilija, joka värvättiin pääministeriksi Neuvostoliiton asettamaan nukkehallitukseen Virossa. Vareksen ns. kansanhallituksen tehtävänä oli ”laillistaa” Viron miehitys ja liittäminen Neuvostoliittoon kesäkuussa 1940. Lankoja tässä manööverissä veteli Stalinin erityisedustaja Andrei Ždanov, joka oli myös Terijoen hallituksen muodostamisen takana.

Teos käsittelee historiallisiin faktoihin pohjautuen mutta fiktion keinoin kysymystä, miksi ja millä tavoin runoilija-lääkäri värvättiin neuvostovallan palvelukseen, miksi hän suostui tehtäväänsä ja mitä siitä seurasi. Näkökulma on Vares-Barbaruksen persoonassa, perheessä ja lähipiirissä, mutta samalla teos valottaa ilmapiiriä Virossa 1930-1940-luvuilla ja Neuvostoliiton häikäilemättömiä toimintatapoja. Romaanissa esiintyy myös muita tuon ajan politiikan ja kulttuurin henkilöitä, mm. ensimmäisen itsenäisyyden ajan viimeinen presidentti Konstantin Päts.