Ale!

Tapio Mäkeläinen: Peipsimaa ja Jõgevamaa

15.00 

Arktinen Banaani 2021, 352 s.

Kuvaus

Kolme-neljä maata, kolme kuningasta ja yhdeksän kansaa – kyllä tästä alueesta ainakin yksi kirja pitää kirjoittaa! Nimet Jõgevamaa, Peipsimaa, Põltsamaa ja Vooremaa ovat komeita, hetken tuntuu, kuin kyse olisi useasta eri maasta, monesta eri valtiosta. Ja ainakin kolmelle maalle tai alueelle löytyy oma kuningaskin. Ja eri kansoja tai ainakin kansanryhmiä – niitä löytyy vähintäänkin yhdeksän kappaletta. Vanhauskoiset venäläiset, Iisakun poluvernikut, kodavereläiset, Laiusen romanit jne. – eksotiikkaa, aitoa omaleimaista kansankulttuuria, oman kielimuodon opetusta ja harrastusta, perinneruuista gurmeeseen saakka, kalastusta, kurkun ja sipulin viljelyä – suomalaiselle ja virolaisellekin koko maan eksoottisin alue! Suuri järvi, pitkä raja, Viron keskipiste, monien rakastettujen kirjailijoiden kotiseutu, Liivinmaan kuningaskunnan pääkaupunki, Viron komein kartano, linna, josta hallittiin koko Suurvalta-Ruotsia ja paljon muuta kiinnostavaa, eksoottista ja yllättävää.

Historia, kulttuuri ja arkkitehtuuri. Museot, kirkot, kappelit, hautausmaat, kartanot, puistot, rannat, muistomerkit, satamat ja majakat. Kahvilat, pubit, baarit, ravintolat, puoti-ruokalat ja kalaruokia myyvät kalakaupat. Viisi kaupunkia, kaksi suurta järveä, Viron tärkeimmät joet, menneisyys, nykyisyys ja kiinnostava lähitulevaisuus. Totta, faktaa ja hyviä tarinoitakin.

Käsilaukussa tai taskussa mukavasti kulkeva kaunis matkaopas esittelee kaikki itäisen Keski-Viron nähtävyydet. Kirjassa on 352 sivua, lähes 200 upeaa värikuvaa, kuusi tarkkaa karttaa sekä hyvät linkkiluettelot. Ja 212 kiinnostavaa nähtävyyttä!

Tapio Mäkeläinen on Suomen tunnetuimpia estofiileja, kunniamerkein ja ansiokirjoin palkittu Tuglas-seuran kulttuurisihteeri, legendaarinen matkanjohtaja ja matkaopas sekä yli 20 kirjaa tehnyt tietokirjailija. Hän on matkanjohtajana, oppaana ja matkojen suunnittelijana vienyt Viroon yli 100 000 turistia 39 vuoden aikana.

Tervetuloa Tapion matkaan!