Mika Keränen: Armando ja Uunilinnut

15.00 

Lector 2021, 68 s.

Kuvaus

Armando ja Uunilinnut kertoo tokaluokkalaisesta Armandosta, jolle jalkapallo on kaikki kaikessa. Sarjan toinen osa alkaa rumasta kielenkäytöstä pelissä. Armandon joukkueen pojat kuulevat, kuinka vastustajien valmentaja haukkuu pelin aikana parasta pelaajaansa hanhiemoksi. Seuraavissa harjoituksissa pojat innostuvat itsekin mollaamaan toisiaan. Poikien valmentaja ei ole siitä ilahtunut. Erityisesti häntä häiritsee se, että pojat eivät kunnioita tyttöjä. Valmentaja päättää antaa pojille opetuksen. Seuraavassa harjoituspelissä heitä odottaa yllätys, kun pojat kohtaavat jalkapallojoukkueen nimeltä Uunilinnut.
Mika Keränen on kirjoittanut lastenkirjoja viroksi ja suomeksi. Keränen kuuluu Viron suosituimpiin lastenkirjailijoihin. Hän on julkaissut viroksi 15 kirjaa ja suomentanut virolaista kaunokirjallisuutta. Keräsen lastenkirjojen pohjalta on tehty seikkailuelokuva Supilinna Salaselts (Suomessa Soppalinnan salaseura).

Mika Keränen on asunut Virossa jo 25 vuotta. Vuonna  2018 Keräselle myönnettiin Tarton kaupunginkirjailija –titteli. Titteli annetaan kirjailijalle, joka on elävöittänyt Tarton kirjallisuuselämää ja tehnyt Tarttoa tunnetuksi kirjallisuusmyönteisenä kaupunkina. Keräsen kirja Peidetud hõbedane aardelaegas (Hopeinen aarrearkku 2010, suom. Kaisu Lahikainen) valittiin Viron vuoden 2009 parhaaksi lastenkirjaksi ja se sai Viron kulttuurirahaston kirjallisuuspalkinnon.