Jari P. Havia ja Hannu Oittinen: Ratkaisun vuodet. Naapurimme Viron tie itsenäisyyden palauttamiseen

15.00 

Tallinna-kustannus Oy 2016, 199 s.

Tuotetunnus (SKU): 9789525293593 Osasto: Avainsanat tuotteelle , ,

Kuvaus

Viron tasavallan itsenäisyyden palauttamisesta on kulunut 25 vuotta. 20. elokuuta 1991 Viron tasavallan korkeimman neuvoston puhemies Ülo Nugis äänestytti kansanedustajia itsenäisyyden palauttamisesta. Äänestys sujui ripeästi, ja vielä ennen puoltayötä entinen neuvostotasavalta oli muuttunut itsenäiseksi valtioksi.

1980-luvun puolivälissä Neuvostoliiton rapautuminen ja maailmanpolitiikan kehitys palauttivat virolaisten uskon mahdollisuuteen itsenäistyä. Kirjassa on tutkittu niitä tekijöitä ja toimijoita, joiden ansiosta Viron onnistui omin päättäväisin toimin palauttaa itsenäisyys. Korkeimmalla neuvostolla, muinaismuistoyhdistyksellä, kansanrintamalla, kongressilla, uusilla puolueilla ja järjestöillä oli kullakin oma tärkeä ja usein ainutlaatuinen osansa uudelleen itsenäistymisen vaiheissa. Unohtaa ei myöskään sovi niitä rohkeita miehiä ja naisia, jotka olivat 1960-70-luvulla toimineet itsenäisen Viron puolesta usein oman henkensä vaarantaen. Teoksemme pureutuu ratkaiseviin vuosiin virolaisten itsensä ja heidän taitavan toimintansa kannalta.

Jari P. Havia ja Hannu Oittinen ovat pitkän linjan Viron-tuntijoita.

Havia on julkaissut Viro-vuosikirjaa ja Viron ostosopasta sekä toiminut Viro-järjestöjen johtotehtävissä muun muassa Suomi-Viro-seuran puheenjohtajana.

Oittinen on palkittu suomentaja ja tietokirjailija, joka on kirjoittanut esimerkiksi matkaoppaita sekä teoksia viron kielestä.