Tõnu Õnnepalu: Mandala

20.00 

Basam Books 2014, 320 s.

suom. Raija Hämäläinen

Hintaan lisätään postikulut postin palveluhinnaston mukaan.

tuotetunnus (SKU) 9789522602428 Osastot: ,

Kuvaus

Onnen kaavaa on etsitty aina ja etsitään edelleen. Joskus onni tuntuu yksinkertaiselta ja käsin kosketeltavalta – niin kuin ladakhilaisten munkkien rakentama värikäs hiekkamuodostelma, mandala.

Mandala on lämminhenkinen kuvaus elämästä maalla. Tapahtumineen ja henkilöineen se kertoo jotakin perin alkuperäistä ja rehellistä onnesta ja sen tavoittelusta. Mandalan kaltaisen muodostelman ympärille rakentuu romaanissa kaikki: kirjailija ja hänen kaksi kissaansa Rulli ja Sifka, Keltainen talo, sen tapahtumat ja ihmiset; vanhan kartanon ja lähiseudun historia kolhoosien lopettamisen jälkeen ja harvalukuisten asukkaiden arkipäivän toimet.

Arkifilosofiaa viljelevä kirjailija hakeutuu maalle, sillä hiljaisuus sopii hänelle. Hän haaveilee maisemaan liittyvistä konkreettisista ammateista, kuten puutarhurin töistä ja metsänvartijan tehtävistä, suunnittelee jotain uutta ja vauhdikasta, keskustelee itsensä kanssa, kunnes palaa taas omaksi itsekseen ja omiin toimiinsa vanhan kartanon vieressä sijaitsevaan Keltaiseen taloon. Yksin hän ei ole: onhan hänellä seuranaan kaksi viisasta kissaa.