Ale!

Jaak Jõerüüt: Muuttuvainen. Elämäntaitoja etsimässä

20.00  10.00 

Basam Books 2013, 403 s.

suom. Raija Hämäläinen

tuotetunnus (SKU) 9789522601544 Osasto:

Kuvaus

Virolaisen diplomaatin ajatukset virtaavat unenomaisesti tässä päiväkirjanomaisessa teoksessa. Aikakäsitys hämärtyy, kun diplomaatti soljuu läpi arkisten tapahtumien ja suurlähettilään virkaan kuuluvien tehtävien ja vaeltelee lukemattomien kirjojen kartuttamien oppien tietä kohti Santiago de Compostelaa, tosin vain sisimmässä, unessa, ehkä vain toiveissa.

Elämäntaitoja etsiessään Jõerüüt peilaa maailmaa lukuisten suurten ajattelijoiden ja kirjailijoiden tekstien kautta: romaanin sivuilla vilisee viitteitä niin Mika Waltarin, Pentti Saarikosken ja Aleksandr Solzhenitsynin kuin Eckhart Tollen ja Krishnamurtin tuotantoon. Tarkkaileva ja tarkkanäköinen kirjoitustyyli kuljettaa lukijaa ympäri pohjoista Eurooppaa. Aika kulkee vuoroin eteenpäin, vuoroin taaksepäin, ja kaikki on muuttuvaista. Lopulta Muuttuvaisen runollisuus ja herkkä kosketus saa lukijan mielen avautumaan.

Jaak Jõerüüt (s.1947) on virolainen diplomaatti ja kirjailija. Nykyisin Viron suurlähettiläänä Ruotsissa toimivan Jõerüütin runoutta, proosaa ja esseistiikka on käännetty monille eri kielille. Muuttuvainen – elämäntaitoja etsimässä on Jõerüütin ensimmäinen suomeksi ilmestynyt teos.