Heikki Rausmaa: ”Kyllä kulttuurin nimissä voi harrastella aika paljon”. Suomen ja Viron poliittiset suhteet keväästä 1988 diplomaattisuhteiden solmimiseen elokuussa 1991

25.00 

Heikki Rausmaa 2013, 255 s.

Hintaan lisätään postikulut postin palveluhinnaston mukaan.

tuotetunnus (SKU) 9789521090035 Osastot: ,

Kuvaus

​Heikki Rausmaan väitöskirja tarkastelee Suomen ja Viron välisiä suhteita ajanjaksona 1988–1991, joka päättyi Viron itsenäisyyden tunnustamiseen elokuussa 1991. Virallisesti se tapahtui diplomaattisuhteiden uudelleen solmimisen muodossa, koska Suomi oli tunnustanut Viron jo vuona 1920. Tutkimuksessa tarkastellaan Suomen ja Viron suhteita kulttuurisuhteiden kautta, koska viralliset ulkopoliittiset suhteet ylläpidettiin valtiotasolla Neuvostoliittoon.

Tarkastelun kohteena ovat sekä virallinen ulkopolitiikka, kansalaisjärjestöjen toiminta, puolueiden suhtautuminen että Suomen ja Viron parlamenttien väliset suhteet.

Tutkimus perustuu pääasiassa muistelmiin, haastatteluihin, aikaisempaan tutkimukseen, puoluearkistoihin ja lehdistökirjoitteluun. Tärkeät suomalaiset arkistot, kuten ulkoministeriön, ulkoasiainvaliokunnan ja presidentti Mauno Koiviston arkistot eivät ole olleet tutkijan käytettävissä. Viron puolelta käytössä ovat olleet sekä ulkoministeriön, presidentti Lennart Meren sekä Viron instituutin arkisto.